Édes szívem…

Egészség Expo 2020

A helyzet az, hogy szívproblémák és a cukorbetegség tekintetében sajnos rosszul állunk.

A KSH 2015-ös adatai szerint az Európai Unióban a keringési betegségekben elhunytak számát tekintve az 5. helyen állunk. Csak Litvániában, Lettországban, Bulgáriában és Romániában rosszabb a helyzet, mint Magyarországon. A cukorbetegségeket tekintve pedig 2003 és 2015 között megduplázódott a betegek száma. A szakemberek szerint a megoldás mindkét esetben a prevenció lenne. Mert egy kis odafigyeléssel, több mozgással és szűrésekkel mindez kivédhető, kezelhető lenne.

Kezdjük az elején egy jó hírrel: a férfiak esetében az 1993-ban történt halálozási csúcsponthoz viszonyítva 2015-re ötödével csökkent a szívproblémák miatt elhunytak száma. Ez mindenképpen örvendetes, azonban jó tudni, hogy összesítésben - nők és férfiak - ezzel a javulással együtt állunk az 5. helyen!

A nőket tekintve érdekes és szomorú adat viszont, hogy míg 1993 és 2015 között alig változott a szívelégtelenségben elhunytak száma, addig a 2015-ös évben 27% több hölgyet vesztett el Magyarország keringési betegségek következtében.

A cukorbetegek tekintetében még rosszabb a helyzet. Hiszen amíg 2003-ban 10.000 felnőttből „csak” 627 fő volt 1-es vagy 2-es típusú cukorbeteg, addig ez a szám a KSH adatai szerint 2015-re 1243-ra emelkedett. Mára pedig ott tartunk, hogy az ország lakosságának tizede - 1 millió fő - érintett a betegségben.

Hogyan vegyük észre?

Fontos kérdés, hogyan vehetjük észre magunkon, vagy családtagunkon, hogy szív és érrendszeri problémával küzd? Amint egy szakértő elmondta, a szívelégtelenség egyszerűen fogalmazva annyit tesz, hogy a szív nem képes a megfelelő mennyiségű - tápanyagban és oxigénban dús - vérrel a szervezetet ellátni. Ez azonban nem egy hirtelen, gyorsan bekövetkező esemény. Maga a szívelégtelenség lassan alakul ki, és mivel a szív nem működik kielégítően a vér a szervezetből nem a megfelelő ütemben ürül ki. Ennek eredményeképpen pedig a különböző szerveinkben úgynevezett pangás jön létre. Ez a pangó vér jelenti a problémát, de egyben ez ad lehetőséget arra is, hogy felfigyeljünk a tünetekre. Mert itt már olyan tünetek kerülnek felszínre, amit szemmel is láthatunk, illetve, ha figyelünk, érzékelhetünk. Ilyen például a bedagadt boka, a fáradékonyság és akárcsak az időnként, de rendszeresen fellépő légszomj is.

Az 1-es típusú cukorbetegség ezzel szemben sokkal gyorsabban kialakul. Gyermekkorban akár hetek, fiatal felnőttkorban pedig hónapok alatt kifejlődhet a betegség. Ezzel ellentétben a 2-es típusú már sokkal alattomosabb és éveken át lappang úgy, hogy szinte észrevehetetlen. Van, hogy 10 - 20 év is eltelik, mire a tünetek megjelennek.

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei viszonylag könnyen észrevehetők. Hiszen kis idő alatt feltűnik, ha fogyunk, ha levertek vagyunk, ha fokozott éhségérzetünk van, illetve az addig megszokottnál sokkal szomjasabbak vagyunk és sűrűbben járunk a mosdóba. A 2-es típus tünetei viszont sokkal rejtettebbek. Hiszen ki gondolna egy - egy szőrtüszőgyulladásnál, gombásodásnál, bőrfertőzésnél cukorbetegségre? Pedig pont ezek azok az árulkodó jelek, amelyek az alattomos 2-es típust jellemzik.

Mi tudunk tenni?

Az első - és talán a legnehezebb -, hogy mind a szívelégtelenségnél, mind a cukorbetegségnél az étrendünkre oda kell figyelni, akárcsak a megszokott adagok csökkentésével is. De emellett fontos a rendszeres ivás (naponta minimum 1,5 - 2 liter vizet meg kellene innunk). Szintén nagyon fontos, hogy igyekezzünk mellőzni a dohányzást. A testmozgás mindkét betegségnél fontos. Azt azonban tudnunk kell, hogy súlyos szívelégtelenség esetén nem szabad megterhelő mozgást végeznünk, sokkal inkább az ágynyugalom javallott. 

Az 1-es típusú cukorbetegeknél a diéta és a testmozgás összehangolása külön megoldásra váró feladat. Éppúgy, ahogy a diéta és az inzulin kezelés összehangolása is létfontosságú. A 2-es típusú cukorbetegségnél az orvosi utasítás szerinti antibiotikum kezelés jelenthet segítséget a kezdeti időben. 

Sokat segíthetünk magunknak, ha bizonyos időszakonként szűrőprogramokon veszünk részt. Sok helyen elérhető már - és elfogadható áron - a megelőzéshez szükséges szűrés. Semmiképpen ne becsüljük le ennek a hasznát, mert már olyankor is felszínre hozhat egy - egy keringési problémát, illetve cukorbetegséget, amikor a tüneteket még mi magunk sem vettük észre. A cukorbetegség ma még nem gyógyítható, ám minél előbb kezdik el a kezelést, a beteg annál tovább tudja jó életminőségben folytatni a mindennapjait.

Cikkek az egészségről

**SMARTSEARCH**