Az orvos válaszol – …a magas vérnyomással kapcsolatban

Egészség Expo 2020

46 éves férfi jelentkezik a hétvégi orvosi ügyeleten órák óta tartó heves fejfájás, hányinger, szikralátás és rossz közérzet panaszaival.

A kórelőzmény felvétele és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnek vérnyomás-kiugrása van. Az ügyeletes orvos kikérdezi a beteget, aki elmondja, hogy munkahelyi stressz, magánéleti probléma és nem megfelelő gyógyszer-terápia áll még a háttérben. Megkérdezi, mit tehet annak érdekében, hogy vérnyomása rendeződjön, mert nagyon fél az esetleges szövődmények kialakulásától?

A magasvérnyomás-betegség (latinul hypertonia) alattomos kór. Sokszor évekig „nem mutat” valódi jelet, majd egy-két fejfájásos rossz napot leszámítva még mindig nem gyanakszunk, hogy nagy baj lenne. Aki migrénes, vagy megérzi az időjárás változásait, annak egy plusz fejfájós nap nem jelent igazán problémát. Ezek azonban figyelmeztető jelek. Az életünk mindezek mellett tele van stresszel, feszültséggel és a testünk nem hazudik. Ha mosolyogva próbáljuk a mindennapokat megélni, a szervezet odabent már készülődik a megtorlásra. Jelez, és újra jelez.

A magas vérnyomás népbetegség

Ma Magyarországon minden negyedik ember magasvérnyomás-betegséggel küzd. Sajnos minden olyan kockázati tényező adott, amely kedvez a betegség kialakulásának. A mozgásszegény életmód, az elhízás vagy túlsúly, a sok stressz, az élethez való gyakori negatív hozzáállás és az önmagunk fontosságát háttérbe szorító mindennapi rohanás gyakran előfutárai a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának, és a leggyakrabban ezek közül a magas vérnyomásnak.

A kezdeti tünetek (pl. gyakori tarkótáji fejfájás, hányinger, rossz közérzet, látással összefüggő panaszok) megjelenéskor már célszerű felkeresni a háziorvost, elmondani neki a panaszokat, és megkérdezni mindazt, ami kérdés még felmerül. A háziorvosi alapellátás egyik feladata – ha szakmailag ez alátámasztható -, hogy a megfelelő szakellátásokban célzott vizsgálatokra küldje a beteget. Ez a kivizsgálás olykor hetekig is eltarthat, de türelmesen végig kell járni, hiszen a különböző vizsgálatok fogják alátámasztani a diagnózist, egyben megmutatni a terápia irányát is. Ma Magyarországon számos hatékony terápia létezik a magas vérnyomás kezelésére. Ennek összetevőit, a terápiás kombinációt bízzuk a kezelőorvosra, és ne változtassunk rajta. A gyógyszerek leggyakrabban nem azonnal fejtik ki hatásukat, a szervezet igyekszik mihamarabb felismerni a gyógyszerek pozitív hatásait. Ezen idő alatt figyeljünk oda magunkra, tartsuk be a terápiás alkalmazás pontos előírását, és rendszeresen kontrolláljuk a vérnyomást, erről vezessünk egy naplót is. 

Sarlatánok kíméljenek!

Kerüljük a „jóakaró” terapeutákat (barátok, ismerősök, szomszédok), akik jobban tudják (internetről vagy saját tapasztalatból), hogy mi a jó a betegnek! A magas vérnyomás betegség kezelése során igénybe vehető minden kiegészítő szakellátás, ami a gyógyszeres hatást kiegészíti, komplettálja. 

Ha a stresszel van baj, pszichológus vagy pszichiáter, ha a túlsúllyal, a dietetikus, ha pedig a mozgásszegénységgel, akkor a személyi edző vagy a gyógytornász lehet a segítségére a betegnek. Fontos, hogy időben diagnosztizálásra kerüljön a baj, mert mihamarabb elkezdődik a terápia, annál kisebb eséllyel szembesülhet a beteg az esetleges szövődményekkel. 

Az egészség olyan kincs, amivel mindenki rendelkezik, de nem bánhatunk vele nagyvonalúan, mert ha a betegség előre haladottá válik, onnan már rögös a visszaút.

Cikkek az egészségről

**SMARTSEARCH**