A párkapcsolatokról illúziók nélkül

Egészség Expo 2020

A szerelemről és az érettebb párkapcsolatok jellemzőiről szeretnék írni. A statisztikai mutatók szomorúan közlik, hogy ezen a területen is van még mit változni.

Magyarországon minden három megkötött házasságból kettő válással végződik. Ha megkérdezünk bárkit erről a témáról, valószínű, hogy vegyes érzésekkel, óvatosan fog nyilatkozni, és nemcsak a személyes érintettsége miatt. Még mindig tabuként kezelnek olyan kérdéseket - akár házassági, akár élettársi keretek között élnek -, amelyek a hűtlenségről, szexualitásról, vagy éppen a kölcsönösen elvárható érzelmi igényekről szólnak. Én, immár több mint 22 éve élek házasságban, elevennek mondható párkapcsolatban. Ráadásul, ebben az első házasságomban három közös gyereket igyekszünk felnevelni feleségemmel, jól-rosszul.

Pál Ferenc katolikus pap írja legújabb könyvében ( A magánytól az összetartozásig ), hogy az érett párkapcsolatnak és szerelemnek három összetevője van. Természetesen nincs rangsor közöttük.

Az első: a szexualitás megélése, a testi vonzalom minősége.

Magyarul a gerjedelem, az ilyen jellegű ösztönök nélkül nem fog menni. Moreno, a pszichodráma atyja dolgozott ki egy módszert, a szexogrammot, amelynek segítségével szembesülhetünk azzal, hogy ki vonzó számunkra a külsőt tekintve. Az ellentétes nemből ( most a homoszexuálisokat kihagynám, nincs ilyen irányú tapasztalatom ), ki mennyire szexis számomra? 

Vajon mennyire hoz lázba, izgalomba a látványa, megjelenése? Ő három csoportba sorolja ilyen alapon a partnereinket. Van, aki felé zöld a lámpa, mert nem vonzó, nem indulok be tőle. Aztán, vannak a semlegesek, akik is-is esetek. És vannak a „piroslámpások”, akikkel jó lesz vigyázni, hiszen izzik a levegő a közelükben. Begerjedek tőlük. Egész egyszerűen, ha őszinte vagyok magamhoz, őket megkívánom. Nagyon fontos, jó ha tudom, hogy a kapcsolataimban ki iránt miféle testi vágyakat táplálok. Ki a piros-tilos, ki semleges, és ki éppen ellenszenves fizikai megjelenésében számomra? 

A testi egyesülés azért is fontos, mert olyankor gátak és elfojtások nélkül feloldódhatunk egymásban, megtapasztaljuk, hogy szeretnek, elfogadnak csupasz valóságomban. Mintha az „ éden állapotába ” nyernénk bepillantásokat a testi gyönyörök élményei által. Valóban megéljük a jelen pillanatát olyankor, amikor átadjuk magunkat a másiknak minden részünkkel.

A második: a szerelem.

A szívbéli érzések, érzelmek világa. A párom iránti pozitív, szívből jövő kellemes érzések színes forgataga. Amelyeket megélhetünk, megérezhetünk és megtapasztalhatunk az egymással való, kitárulkozós, lelki egyesüléses állapotokban. 

Mivel az érzelmek folyamatosan áramolnak bennünk, akár 80 évesen is megérezhetjük a szerelem szívbéli érzéseit, amelyekről a művészek oly szépen dalolnak költeményeikben, zenei művekben, festményeken, szobrokban, filmekben, és egyéb művészeti ágakban. Érzelmek, érzések kellenek, hiszen fűtőanyag nélkül nem keletkezik hő a kazánban sem.

A harmadik: az egyértelmű és határozott elköteleződés a másik iránt.

Van-e akarásom arra, hogy együtt legyünk? Valóban ragaszkodom-e a páromhoz, úgy, ahogy van? Vajon mennyire vagyok kitartó és állhatatos egy-egy nehéznek tűnő és elbizonytalanító helyzetben?

Ha a három dimenzió valamelyike nem teljesül a párkapcsolatban, akkor boldogtalanság uralkodik el rajtunk. Aztán valahol máshol, más személlyel próbáljuk a hiányos területet betölteni, bepótolni. Elemi, emberi igényünk megvalósítani a szexet, az érzelmi megélést, vagy éppen a felelősségteljes elköteleződést, a valakihez tartozás élményét. Szerencsések azok, akik egy személlyel tudják megélni mindhárom alkotórészt.

Szerintem lényeges az őszinteség magammal a három területet illetően. Ehhez bátorság kell, és a bűntudattal és a szégyenekkel való leszámolás. Adódhat olyan helyzet, amikor a bűntudatunk, vagy a szégyenérzetünk akadályozza meg, hogy felismerjem, amit valójában teszek is a párommal zajló kapcsolatomban. A bűntudatról most a költő szavaival (József Attila: Bűn);

Csak az zavar e semmiben, hogy miért nincs bűnöm, ha van.

Karinthy Frigyes pedig a szégyenről így versel;

Tudat alatt egy kis házban, ül az ösztön talpig gyászban.

Ha megvalósul, kibontakozik a szerelem nő és férfi között mind testi, mind lelki, és ugyanígy szellemi síkon, akkor elégedett, boldog, harmonikus és szárnyaló kapcsolatban élhetünk napról napra. De ezzel azt is elfogadom, hogy vannak olyan személyes, lelki és szellemi szükségletek, igények, amelyeket nem a páromnak kell kielégíteni, és nem is kell tőle elvárni. És hát, adódnak olyan élmények, érzelmek, amelyeket a Nagyobbal, az Eggyel tudunk megélni csak. Vannak, akik már nem akarnak olyant kérni a párjuktól, amit csak a Nagy Egésszel egyesülve élhetnek át. (Egyik kedves barátom „ Mennyei Szanatóriumnak ” nevezte el ezt a téren és időn túli állapotot.) 

Az Erő, melyet, ha akarom, nem kapom
mikor senki vagyok, olyankor gazdagodom.
Kérdeznéd hol? A mennyei szanatóriumon.

A családterapeuták tapasztalata is az, hogy azok a házaspárok maradnak hosszú távon együtt a nehézségek, problémák ellenére is, végső soron, amelyekben történtek misztikus, transzcendens élmények. Az égi szerelem, a szerelem legmagasabb rendűbb és rangúbb változata. A szerelmi csalódásokat pedig érdemes elsiratni, feldolgozni, és a veszteségeket elgyászolni, útjukra engedni, hiszen csak ezután tudunk tovább lépni egy új kapcsolat felé begyógyult szívvel.

Cikkek az egészségről

**SMARTSEARCH**
Válogasson kedvére jó állapotú, megbízható, tiszta autóink közül! Pontosan milyen személyautókat bérelhet tőlünk? Tiszta, jól karbantartott tehergépjárműveink biztosan nem fognak csalódást okozni. Válasszon kedvére, és egyeztessen velünk!

Autóbérlés Budapest - Autó, teherautó és autómentő bérlés Budapesten!

Válogasson kedvére jó állapotú, megbízható, tiszta autóink közül! Pontosan milyen személyautókat bérelhet tőlünk? Tiszta, jól karbantartott tehergépjárműveink biztosan nem fognak csalódást okozni. Válasszon kedvére, és egyeztessen velünk!

Autómentő bérlése esetén természetesen helyszínre szállított bérautót is tudunk kínálni. Országos + Ausztria autópálya matricával már 25000 forintért naponta. Tapasztalt munkatársaink gyorsan és több éves tapasztalattal látják el feladatukat. Az autóbérlés során valamennyi intéznivalóra jól bevált rendszerünk van, hogy a lehető leghamarabb vihesse el autóját.