A fogászati ellátások szükségessége

Egészség Expo 2020

Fogazatunk épsége és egészsége kimagasló szerepet játszik az egészség megőrzése érdekében.

Az egészséges fogakkal nemcsak tökéletes rágásra képes az ember, hanem a szájban megkezdődő kémiai és egyéb folyamatok kihatnak a további emésztési folyamatokra is. Sokféle tévhit és „népi bölcsesség” alapján lehet a fogazatot ápolni, azonban ezek nem minden esetben vezetnek el a tökéletes megoldáshoz. 

A fogászati ellátások rendszere két pilléren nyugszik. Az egyik, az alapellátás keretében igénybe vehető fogászati beavatkozások köre, amelyek a területi ellátási kötelezett (körzeti) fogászati rendelőben történnek. Azt, hogy ki, melyik körzethez tartozik a lakcíme alapján, a lakhely szerinti Önkormányzat honlapján megtalálja. Sokakat megtéveszthet az a tény, hogy a fogászati rendelések jelentős része vállalkozási formában nyújtja a lakosság számára az ellátást. Ettől függetlenül az alapellátás keretein belül a fogmegtartó kezelések térítésmentesen igénybe vehetőek. Fogmegtartó kezelések: a fogtömés, a fogkő leszedés, a gyökérkezelés és a foghúzás. Minden egyéb kezelés, kiegészítő diagnosztika térítésköteles. A fogászaton való megjelenés alkalmával kezelőlapot kap mindenki, aki megjelenik, ezt érdemes megőrizni, hisz ezen van a legközelebbi kezelés időpontja, valamint az aktuális kezelés jelölése is. Amennyiben egészséges az ember fogazata, abban az esetben is szükséges a félévenkénti kontroll, szükség esetén a fogkövek leszedése és a preventív (megelőző) célú szájüregi szűrés.

Minden, ami nem tartozik az alapellátás körébe (pl. szájsebészeti ellátás, fogszabályozás), azt járóbeteg-szakellátás keretein belül veheti igénybe a beteg. 

A helyes fogmosásról

Naponta legalább kétszer (reggel és este) szükséges a fogakat ápolni, amennyiben az panaszmentes és egészséges. Fontos tudni, hogy a fogmosást sem lehet sematikusan csinálni, mindenkinek a saját fogazatához kell fogkefét és fogkrémet, valamint egyéb fogászati kiegészítő ápoló eszközt választani. A helyes fogmosást tanulni kell, hasonlóképpen, mint a biciklizést. Érdemes ezzel egyidejűleg a fogorvos és/vagy a dentálhigiénikus fogmosási tanácsait megfogadni még akkor is, ha esetleg ez sértőnek, bántónak tűnhet. Arra is ügyelni kell, hogy az esetleges pótlásokat, hidakat, ami a szájüregbe kerül, ugyanúgy szükséges ápolni, gondozni, mintha saját fog lenne. 

Helyes fogmosás

Hogyan csináljuk

Az egészséges fogazatú emberek fogmosási technikáját Bass-technikának hívják. Ennek a lényege, hogy a fogkefét félig az ínyre, félig a fogra kell helyezni úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek, és a fogkefe feje a fogfelszínnel negyvenöt fokos szöget zárjon be. Ezt követően enyhe nyomással körkörös mozgás kell végezni 15-25 alkalommal. A körkörös mozgás eredményeképp a fogkorona része felé söprő mozdulat keletkezik, mely után a fellazított lepedék könnyedén távozik. Ezt követően a rágófelszínek tisztítása következik.  A fogkefével történő mosás kiegészítéseként foglalkozni szükséges a fogköz tisztításával is, melynek eszköze a fogselyem, vagy a fogköztisztító kefe. A fogmosások ideje alkalmanként 2-5 perc legyen. A fogmosás hatékonysága a plaque-festő tablettákkal ellenőrizhető. Idősebb korban, amikor gyakoribb a kivehető fogpótlás használata, ügyelni kell arra, hogy ezeket is megfelelően gondozza a viselője. Ezt mindennap, az erre speciálisan kifejlesztett kefével kell megtisztítani, és éjszakára fogsoráztatóba tenni. A fogsoron felhalmozódott lepedékben kórokozók telepedhetnek meg, melyek gyakran felelősek a különböző fogágy- és szájüregi betegségek kialakulásáért. 

A mosoly szépsége az egyén felelőssége; mindent meg kell tenni, hogy a fogak minél hosszabb ideig egészségesek maradjanak, ehhez pedig a rendszeres fogászati és szájüregi szűrés vezet.

Cikkek az egészségről

**SMARTSEARCH**